Op de koffie bij… Ruurd en Wies van den Berg
Vanaf het kantoor van Wonen Delden aan de Langestraat, is het maar een paar minuten lopen naar Ruurd en Wies. Zij wonen in appartementencomplex Peperkamp aan de gelijknamige weg in Delden. Een vogeltje fluit een welkomstdeuntje als Dave van Zalk de woning binnenstapt. “Dat is één van mijn klokken”, glimlacht Ruurd van den Berg. “Elk uur fluit ‘ie een ander deuntje. Ik ben gek op klokken.” Ruurd benadrukt dat Dave méér dan welkom is. “Zo vaak lees je niet dat een directeur van een woningstichting op de koffie gaat bij huurders. Ik vind dit een heel mooi initiatief.”

Twentse Hagenezen
Zowel Ruurd (69) als Wies(73) hebben een beperkt gezichtsvermogen, waardoor ze al op jonge leeftijd in het speciaal onderwijs terecht kwamen. Wies vertelt dat ze goede vrienden werden in Den Haag.” In 1994 sloeg de vonk over en inmiddels zijn we al 25 jaar samen.”

Mooi Delden
Dave vraagt hoe ze in Delden terecht gekomen zijn. “In 2006 overleed mijn vader”, vertelt Ruurd. “Na de begrafenis zijn we naar Delden gegaan om bij te komen.. We sliepen in hotel de Zwaan. De volgende dag maakten we een wandeling en al snel waren we zo gecharmeerd van het Twentse landschap en van Delden,… dat we wensten hier ooit te mogen wonen. In 2010 schreven we ons in bij Wonen Delden.” Wies herinnert zich dat nog goed. “Van woonconsulent Rita Benning hoorden we over het nieuwbouwproject Peperkamp. Er was veel animo voor de appartementen en de kans leek ons klein om hiervoor in aanmerking te komen. Maar we hadden geluk en maakten de overstap vanuit Den Haag naar Delden. Tot op de dag van vandaag zijn we blij met die keuze. Het is hier gemoedelijk en de mensen laten elkaar in hun waarde. We hebben leuk contact met de buren maar lopen de deur niet plat bij elkaar.” Ruurd bevestigt dit. ”We kunnen ons goed redden doordat alle voorzieningen in de buurt zijn. En het is maar zeven minuten lopen naar het station.”

Jong en oud samen?
Op de vraag van Dave wat ze ervan zouden vinden als appartementen in de Peperkamp zouden worden verhuurd aan ouderen én jongeren, klinkt twijfel. “Ik vraag me af of dat werkt”, antwoorde Ruurd. “Ik denk dat jongeren meer op zichzelf zijn en dat ze zo’n huurappartement zien als tussenstap naar een koopwoning. De appartementen zijn ruim genoeg voor ons tweeën, maar of dat ook geldt voor jongeren die daarna mogelijk nog een gezin willen stichten?” Dit zijn levensloopbestendige woningen met het idee dat je niet meer hoeft te verhuizen. Ook niet als je slechter ter been bent bijvoorbeeld of ruimte nodig hebt voor hulpmiddelen.”

Aandachtspuntjes in De Peperkamp
Als Dave vraagt of er nog punten van aandacht zijn, komt er een briefje voor de dag. “De verlichting in de hal beneden gaat niet altijd op tijd aan. En er loopt een griezelig gootje in de galerij. Als je daar even niet oplet of slechtziend bent zoals wij, is de kans groot dat je daarover struikelt. Ook zou het prettig zijn als er markeringspunten op de traptreden komen om de zichtbaarheid te vergroten.” Ruurd en Wies lopen met Dave van Zalk mee naar beneden voor een mooie foto in de tuin. “Oh ja, en wat ons betreft mag hier best wel wat meer groen komen.” Ruurd en Wies danken Dave nogmaals hartelijk voor zijn bezoek.