Zonnepanelen

Zonnig Delden

Wonen Delden is al een aantal jaren bezig haar woningen te verduurzamen. Bij het verduurzamen kijken we eerst naar het isoleren van de ‘schil’: de buitenkant van een woning. In welke mate zijn de buitenmuren, het dak, de kozijnen en de vloer geïsoleerd? Dit is van belang om de energiebehoefte en daarmee de Co2 uitstoot van een woning te verminderen. Daarna kunnen zonnepanelen op het dak geplaatst worden, wat we het project Zonnig Delden hebben genoemd. Behalve een vermindering van de Co2 uitstoot, zorgen zonnepanelen ook voor lagere energiekosten voor huurders.

Zonnepanelen op woningen

Wonen Delden bezit ongeveer 800 woningen en appartementen. In 2021 hebben wij ruim 270 huurders gevraagd of ze in aanmerking willen komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Ongeveer 230 huurders hebben hier positief op gereageerd. Het betreft vooral woningen in de Vogelbuurt, De Braak en Het Lannink. Daarnaast is appartementencomplex De Jan Lucaskamp en ‘t Ickert voorzien van zonnepanelen. In 2022 worden weer ruim 160 bewoners van een eengezinswoning aangeschreven, waarbij zij kunnen aangeven deel of zij willen deelnemen aan het project Zonnig Delden.

Gelijke kansen

Hoewel wij graag iedere bewoner dezelfde kans zouden willen bieden, komt helaas niet iedere woning direct in aanmerking voor zonnepanelen. Bij sommige woningen zullen we eerst moeten investeren in een beter geïsoleerde ‘schil’. Een andere reden kan zijn dat het dak binnen nu en enkele jaren nog vernieuwd gaat worden. Ook kan schaduw van bomen of de ligging van het dakvlak een rol spelen (een dakvlak gericht naar het noorden levert niet voldoende rendement op).