Campagne ‘Dat is makkelijk praten!’

Meestal is het gezellig met buren, maar soms geeft het ergernis: rook van de open haard, luide muziek, een blaffende hond, schreeuwende kinderen, overhangende takken, buurkatten in je tuin. Zo’n ergernis kan een ware burenruzie worden. Dan staat Buurtbemiddeling Hof van Twente (Salut) voor je klaar. Zij helpen je om weer met elkaar in gesprek te komen en de ruzie op te lossen.

Op Datismakkelijkpraten.nl vind je een handig 5-stappen plan:

  1. Kalm: voel je je boos of geïrriteerd? Met woede maak je het erger. Probeer kalm te blijven. Als jij je boos gedraagt of gaat schreeuwen, nodig je eigenlijk de buren ook uit om boos te reageren. Wanneer jij rustig bent is de kans groot dat de buren ook kalm reageren en naar je luisteren.
  2. Moment: kies een goed moment voor een gesprek. Vertel je buren dat je met ze wilt praten en vraag hen wanneer dat uitkomt. Zo weet je zeker dat de buren ook tijd hebben om met je te praten en naar je te luisteren.
  3. Leg uit: Leg tijdens het gesprek uit waar je last van hebt en wat dat met je doet. Luister ook naar je buur. Misschien wisten ze helemaal niet dat je last van ze hebt of hebben ze een goede verklaring. Probeer begrip te krijgen voor jouw situatie, maar heb zelf ook begrip voor je buur.
  4. Oplossing: Zoek samen naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn. Kom elkaar hierin tegemoet. Let op: het is echt belangrijk dat jullie allebei het gevoel hebben dat dit een goede en eerlijke oplossing is.
  5. Afspraken: Hebben jullie een goede oplossing gevonden? Maak dan duidelijke en makkelijk te halen afspraken waar jullie je ook allebei aan gaan houden.

Kortom, een goed gesprek en een luisterend oor kan heel veel ergernis wegnemen, zodat jullie weer prettig naast elkaar kunnen wonen. Vind je het toch wat lastig? Buurtbemiddeling Hof van Twente staat voor je klaar. Mail of bel met Salut : info@salut-welzijn.nl of 0547-260053. Dan bespreken we samen hoe je zo’n gesprek het beste kunt aanpakken.