Buurtbemiddeling in tijden van coronamaatregelen

Bij Salut welzijn kun je terecht met al je vragen over wonen, welzijn en zorg. Ze hebben een persbericht opgesteld waarvan we een aantal tips ook bij jou onder de aandacht willen brengen. Het volledige artikel is te vinden op de website van Salut.

We kijken meer naar elkaar om en bieden waar mogelijk de helpende hand. Door de vrijheidsbeperkende maatregelen zitten mensen echter ook meer op elkaars lip en neemt de kans op irritaties toe. We begrijpen dat juist nu burenoverlast extra vervelend kan zijn. Want je hoort en ziet elkaar meer dan in normale tijden en je kunt misschien nu ook wel minder verdragen van elkaar. Daarom hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.

TIPS

  • Realiseer je dat geluiden van dichtslaande deuren, harde muziek, een blaffende hond, draaiende wasmachine of de trap oprennen meestal voor de buren net zo hard te horen zijn. Houd hier waar mogelijk rekening mee: kleine aanpassingen in gedrag (zachtjes op de trap, zachtjes met de deuren, sloffen aan in huis) of materialen (viltjes onder de meubels, koptelefoon op in plaats van de boxen gebruiken, deurdrangers) kunnen al veel uitmaken.
  • Als je weet dat je een klus gaat doen die geluidsoverlast kan veroorzaken, laat dit dan de buren weten (schrijf een briefje of stuur een appje) zodat ze weten hoe lang het duurt. En houd rekening met thuiswerkende buren. .Belangrijk is dat buren naar elkaar luisteren en elkaars verhaal serieus nemen.
  • Als je boos bent of geïrriteerd raakt, nemen je emoties gemakkelijk de overhand. Wacht tot je rustig bent voordat je de buren aanspreekt, dan komt de boodschap veel beter over. Blijf rustig en vertel waar de overlast uit bestaat en wat de situatie met jou doet en wat de gevolgen voor je zijn. Slecht slapen bijvoorbeeld of andere klachten. Verander jouw verwijt in een wens/ behoefte of een verzoek aan de ander. Op deze manier kun je je frustratie ombuigen en vertellen wat voor jou werkelijk belangrijk is.
  • Normaal gesproken adviseren wij de buren persoonlijk elkaar te spreken als de irritaties oplopen. In deze situatie is dat lastiger. Je kunt in ieder geval je telefoonnummers uitwisselen en elkaar uitnodigen even te bellen als je overlast ervaart.