Bouw Peperkamp Delden even stilgelegd om een kijkje te nemen

Nog maar zeven weken en dan is het zover: oplevering van het appartementencomplex aan de Peperkampweg in Delden. “Op maandag 25 april de eerste 30 seniorenappartementen en een dag later 21 appartementen voor jongvolwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Zij worden begeleid door professionals van Stichting JP van den Bent ”, licht directeur-bestuurder Henny Manrho van Wonen Delden toe. Woensdagmiddag 2 maart legde hij de bouw een paar uur stil. Alle toekomstige bewoners waren uitgenodigd om een kijkje te nemen. Ze kunnen haast niet wachten. Uitgerust met fotocamera’s, meetlinten en notitieboekjes, liepen bewoners en familieleden het complex door om de aanstaande verhuizing zo goed mogelijk voor te bereiden.

Trudie Visschedijk, Susan en MargotDe Deldense Trudie Visschedijk (72 jaar) is vergezeld van haar dochters Susan en Margot. Ze kijkt uit naar de dag van oplevering van haar seniorenappartement. “Ik ben thuis al een tijdje aan het opruimen. Geef boeken weg en andere spullen die ik niet meer gebruik. De dingen die echt meemoeten, zet ik klaar of pak ik al vast in.” Haar man is overleden en sinds een paar jaar gaat het wat op en af met haar gezondheid. “Ik heb net een nieuwe heup”,  wijst ze. “Nu ik hier in de keuken sta die al bijna klaar is en rondloop in de badkamer met tegels die ik bij Wonen Delden heb uitgezocht, voel ik dat het goed is. Ik ben er klaar voor om hier te gaan wonen. En mijn ‘klantjes’, die neem ik gewoon mee”, lacht Trudy, die vele jaren kapster is geweest in Delden. Enkele dames laten hun haar nog steeds graag door mij doen. Ik wil er geen nieuwe klanten meer bij hoor! Maar ik vind het nog zo gezellig en leuk om dit te blijven doen zolang ik kan. Op de logeerkamer, waarvan regelmatig één van de kleinkinderen gebruik zal maken, komt dus ook een kapstoel en een haardroger.”

Familie Nijland in De PeperkampPrachtige locatie, geweldig complex Marlin Nijland (20 jaar) is uitgelaten en blij als ze door haar appartement wandelt. Trots laat ze het royale balkon zien aan haar broertjes. Omdat Marlin een verstandelijke handicap heeft, gaat ze onder professionele begeleiding in één van de appartementen op de eerste etage van De Peperkamp wonen. Haar zus Elise (22 jaar) woont straks, ook onder begeleiding, op de begane grond. Hun ouders, Bennie en Yvonne Nijland uit Bentelo, zijn medeoprichters van ‘Erve Graashuis’, een Stichting bestaand uit ouders van kinderen met een enkel- of meervoudige handicap. Al ruim 10 jaar zetten ze zich in voor realisatie van appartementen op een geschikte plek. Ze zijn erg tevreden over de samenwerking met Wonen Delden. “We vinden het spannend om onze meiden straks een beetje los te laten. Maar na al die jaren van onophoudelijk blijven zoeken naar geschikte mogelijkheden, na honderden vergaderingen en bijeenkomsten om alles zo goed mogelijk te regelen, zijn we ook blij dat het nu bijna zover is. En zeg nou zelf, wat een prachtig locatie in het centrum van Delden, en wat een mooie, ruime en praktisch ingedeelde appartementen. Ja, we zijn trots en tevreden dat Marlin en Elise hier samen met nog 18 andere jongvolwassenen, zelfstandig mogen wonen met professionele begeleiding op maat.”

Bouw op schema
“We zien alleen maar blije gezichten”, concludeerden Henny Manrho en zijn collega’s van Wonen Delden. “Och, en een beetje modder aan de schoenen, omdat het rondom het complex nog nat en onverhard is, neem je dan voor lief. De zachte winter heeft qua voortgang, alleen maar voordelen opgeleverd. De bouw ligt op schema en verloopt voorspoedig.”