Kalkaanslag op je tegels; zó kom je er van af

Kalkaanslag op tegels; vroeg of laat krijgt iedereen er mee te maken. Vaak is het een hardnekkig en terugkerend probleem. Maar gelukkig zijn er ook manieren om er van af te komen!

Voorkomen

In de meeste gevallen wordt kalkaanslag veroorzaakt door water. Je kunt zoveel mogelijk aanslag voorkomen door te zorgen dat je tegels in de badkamer en in de buurt van andere waterbronnen goed droog zijn en blijven. Droog daarom na het douchen je tegels af. Dit helpt bovendien ook nog eens voor een gezondere vochthuishouding in je woning. Reinig je tegels regelmatig met een microvezeldoekje en voorkom zo opeenhoping van stof en vuil op je tegels. Gebruik eventueel een sprayflacon met water en een paar druppels allesreiniger en droog de tegels daarna weer na. Het gebruik van geïmpregneerde stofwisserdoekjes voor het wissen van tegelvoeren raden wij af; deze bevatten namelijk olie of paraffine en laten een dun laagje op de tegel achter waar stof en vuil zich opnieuw aan kan hechten.

Grootmoeders tips

Toch kalkaanslag? Wij zetten een paar van grootmoeders middeltjes en tips op een rijtje:

  • Azijn, citroen of karnemelk

    Zuur is de vijand van kalkaanslag! Dep een doek in schoonmaakazijn en maak hier de tegels mee schoon. Bij hardnekkige aanslag kun je een volledig met azijn of karnemelk doordrenkte doek op de tegels laten liggen. Laat dit een paar uur inwerken. In de meeste gevallen is de aanslag daarna verdwenen. Vergeet niet om de tegels na het afspoelen ook weer goed droog te maken.

  • Schuurmiddel of tandpasta

    Voor het intensief reinigen mag je ook schrobben met een beetje schuurmiddel (Vim, Cif etc.) op een schuursponsje. Ook tandpasta is een middeltje dat voor het wegschrobben van kalkaanslag op de tegels gebruik kan worden.

Is de aanslag erg hardnekkig, herhaal dan de behandeling een aantal keren. De aanslag heeft zich dan langdurig in laagjes opgebouwd, en verdwijnt pas na een aantal keren schrobben.