Beter een goede buur…

Helaas kunnen niet alle buren het goed met elkaar vinden. Er kunnen zomaar kleine irritaties door overlast ontstaan, die soms tot spanningen of zelfs ruzies leiden. Heel vervelend, omdat dit er vaak voor zorgt dat het woonplezier minder wordt. Ervaar jij overlast van je buren? Praat dan eerst eens met je buren. Begin een vriendelijk gesprek en geef aan waar je last van hebt. Vaak zijn buren zich helemaal niet bewust van de overlast die zij veroorzaken. Als je de overlast bespreekbaar maakt, is het vaak snel opgelost.

De volgende tips kunnen je helpen bij het bespreekbaar maken van de overlast:

  1. Wacht niet te lang met het plannen van een gesprek. Kleine irritaties kunnen snel groot worden als je er niet over praat.
  2. Kies een goed moment om met je buren te praten. Doe dat niet als je boos bent, een gesprek kan dan snel in een ruzie uit lopen.
  3. Bedenk vooraf wat je wilt zeggen, zodat je het probleem rustig en duidelijk kunt uitleggen. Probeer daarbij ook voorbeelden te geven.
  4. Blijf rustig en denk samen na over oplossingen
  5. Maak samen duidelijke afspraken over de oplossingen.

Kom je er niet uit met je buren, dan is het mogelijk om buurtbemiddeling van Salut in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het oplossen van de overlast en/of ruzie.