Jongeren praten mee over starterswoningen in Delden

Jongerenraad Delden praat mee over woonruimte voor starters

Eerst nog wat onwennig, maar al snel enthousiast en vol goede ideeën praten Paul van Egmond (28) en Marlijn Bunte (25) mee over het ontwikkelen van woningen voor starters in Delden. Namens de Jongerenraad Delden zitten zij aan tafel met projectmanager Jan ten Napel en collega Koen Boersen van Wonen Delden. Het ontwikkelen van betaalbare huurwoningen voor starters is één van de pijlers in het ondernemingsplan 2020-2025 van deze woningcorporatie. Het gesprek vindt, heel toepasselijk, plaats in het zogenaamde ‘wit-gele kruisgebouw’ aan de Noordwal in Delden. Het pand  werd aangekocht door de corporatie om op die plek sociale woningbouw te realiseren. Ten Napel benadrukt dat de plannen nog in een pril stadium zijn, maar dat ontwikkeling en nieuwbouw er in de komende jaren zeker van gaat komen.”

Starters centraal
“We vinden het fijn dat Wonen Delden ons in zo’n vroeg stadium van planontwikkeling uitnodigt en mee laat denken over sociale woningbouw voor starters op de woningmarkt. Nu is er tenminste nog iets te kiezen!”, benadrukt Paul van Egmond. De Jongerenraad Delden is nog in oprichting, en heeft tot doel om op te komen voor de belangen van jongeren en om op te treden als gesprekspartner richting gemeente en andere partijen. “Het idee voor zo’n Jongerenraad ontstond tijdens de zogenaamde ‘Bier en bittenballenavond bij eetcafé De Burgemeester. Een avond die Wonen Delden georganiseerd had om met jongeren het gesprek aan te gaan over woonbehoeften en toekomstplannen. We merkten dat er goed geluisterd werd naar de ideeën en wensen die naar voren kwamen. Die avond werd ons ook duidelijk hoe belangrijk het is om je in te schrijven als woningzoekende. Dat kan al vanaf je 18de. Het kost eenmalig € 12 en verplicht je verder tot niets. Ben je een paar jaar later eraan toe om op jezelf te gaan wonen, dan is de kans een stuk groter dat je in aanmerking komt voor een appartement of woning.”

Parkeren in Delden
“Ik wil graag in Delden blijven wonen”, vertelt Marlijn Bunte. “Ik ben geboren en getogen aan de Molenstraat. Hier heb ik m’n vriendinnen, m’n netwerk en vereniging. Ja,.. ik voel me hier thuis. Veel meer dan in Enschede, waar ik nu studeer. Net als m’n twee zussen, woon ik nog bij mijn ouders, maar als er binnen afzienbare tijd een mooi en betaalbaar appartementje vrij komt in Delden, zou ik dat graag huren. En ik weet dat veel generatiegenoten er ook zo over denken. Maar ja, er is niets te huur voor ons. Sommige leeftijdgenoten zijn al vertrokken.” Paul en Marlijn reageren op de ontwerpen van architecten, die door de projectmanager op de muur geprojecteerd zijn. Jan ten Napel legt uit hoe er in één van de plannen een gezamenlijk tuin ontworpen is om elkaar te ontmoeten en om dingen samen te ondernemen. Marlijn kijkt hem vragend aan. “Waar zijn de parkeerplaatsen ingetekend dan? Want daaraan is hier behoefte”, vindt Marlijn. “Het ziet er mooi uit hoor, maar ik zie mezelf echt niet samen met anderen een tuin onderhouden, terwijl de gezellige horecaterrassen hier om de hoek liggen.”

Studio’s en appartementen
Wonen Delden wil, na het slopen van het oude kruisgebouw aan de Noordwal, circa 15 kleine appartementen ontwikkelen op die plek. Zoals het er nu naar uit ziet, vooral voor starters. Dat zijn mensen vanaf ongeveer 23 jaar, alleenstaand of met z’n tweeën. “Voor senioren is er al heel veel gedaan de afgelopen tien, twintig jaar in Delden. Dat gun ik deze mensen van harte, maar ik denk dat jongeren, ofwel starters op de woningmarkt, nu aan de beurt zijn”, vindt Van Egmond. Zelf heeft hij vorig jaar een woning gekocht in Delden. “Ik ben makelaar van beroep, en de kans deed zich voor om te kopen. Maar veel van mijn vrienden en leeftijdgenoten zijn op zoek naar een studio of appartement om te huren. Voor hen is er nagenoeg niets te vinden in Delden. Niet zo gek dus dat ze nog thuis wonen bij hun ouders of al vertrokken zijn naar steden in de regio of daarbuiten. De kans dat ze daarna nog terugkeren naar Delden, wordt daarmee steeds kleiner. En dat vind ik jammer voor Delden, want daarmee vergrijst dit mooie stadje onnodig snel. Delden heeft alles! Nieuwe sportaccommodaties en scholen, gezellige winkels en terrassen… Daar hoort ook variatie bij in woningaanbod voor alle doelgroepen”, zo vinden Paul van Egmond en Marlijn Bunte. “Dus daar zetten wij ons graag voor in.”

Volg ons
Ben je zelf (bijna) starter en heb je vragen over Wonen Delden en/of de Jongerenraad Delden? Stuur een mail naar info@wonendelden.nl of naar jongerenraaddelden@gmail.com en volg ons via Facebook.